flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

наявність електронного кабінету в ЄСІТС стане обов'язковою

02 лютого 2024, 13:37

18 жовтня 2023 року було введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».

Законом були внесені зміни до процесуальних кодексів (ГПК, ЦПК. КАСУ), згідно з якими усі юридичні особи зобов’язані зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

При цьому, відповідно до перехідних положень вказаного Закону, зазначений обов’язок для юридичних осіб приватної форми власності впроваджується у господарському судочинстві з 18 жовтня 2023 року, а в цивільному та адміністративному судочинстві – з 21 лютого 2024 року.

 

Процесуальні наслідки відсутності електронного кабінету в ЄСІТС

Відповідно до положень ГПК (в редакції, що набрала чинності 18 жовтня 2023 року), відсутність у особи зареєстрованого електронного кабінету в ЄСІТС може потягнути за собою ряд негативних процесуальних наслідків, зокрема:

  • Залишення без руху позовної заяви, апеляційної та касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами;
  • Повернення без розгляду заяв про забезпечення доказів або позову, скасування судового наказу, скасування рішення третейського суду, примусове виконання рішення третейського суду, інших процесуальних заяв, клопотань, заперечень;
  • Відмова у видачі судового наказу;
  • Звільнення іншого учасника справи від обов’язку надсилання копій документів особі, яка не зареєструвала електронний кабінет (у разі подання таким учасником документів до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету);
  • Розгляд справи за наявними матеріалами (без врахування відзиву) у разі якщо такий відзив подано особою, яка не зареєструвала електронний кабінет та не навела поважних причин невиконання такого обов’язку.

Звертаємо увагу, що зазначені процесуальні наслідки застосовуватимуться судами також у випадках, якщо інтереси особи, яка не зареєструвала електронний кабінет, представляє адвокат.

Аналогічні норми щодо процесуальних наслідків подання документів особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, передбачені також в ЦПК та КАСУ.