flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВР України пропонують внести зміни до ЗУ щодо правил зарахування строку попереднього ув’язнення

23 травня 2016, 10:43

 З огляду на ситуацію, що склалась із застосуванням "закону Савченко", Верховній Раді України знову пропонують внести зміни в цю схему. Зокрема, визначити, що один день попереднього ув’язнення зараховується за два дні позбавлення волі лише для злочинів невеликої та середньої тяжкості. Наразі правило "1 за 2" застосовується незалежно від тяжкості вчиненого злочину.

Це передбачено законопроектом № 4548 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правил зарахування строку попереднього ув'язнення)", який минулого тижня зареєстрував у ВР нардеп А.Яценко. Раніше таку пропозицію вжевисували депутати І.Луценко та Б.Береза.

Так, згідно зі змінами, запропонованими депутатом, зарахування судом строку попереднього ув’язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того ж кримінального провадження, у межах якого до особи було застосовано попереднє ув'язнення, провадиться з розрахунку:

- один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі для злочинів невеликої та середньої тяжкості;

- один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі для тяжких та особливо тяжких злочинів.

Зауважимо, діюча норма КК не передбачає застосування вище вказаного зарахування в залежності від тяжкості вчиненого злочину.

Станом на 26 лютого 2016 р. положення "закону Савченко"застосовано до більш як 20 тис. осіб.

Джерело: Закон і Бізнес -  http://zib.com.ua/