flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для правників планують ввести єдиний кваліфікаційний іспит

08 серпня 2016, 15:37

 В Міністерстві освіти і науки України обговорили введення для юристів єдиного зовнішнього кваліфікаційного іспиту, який після закінчення магістратури здаватимуть всі правники.

 

Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили в МОН.

Передбачається, що лише за результатами цього іспиту випускники зможуть отримати диплом та допуск до професійної діяльності. 

«Складання єдиного кваліфікаційного іспиту має стати першим кроком у доступі до професії. Тобто за результатами цього іспиту має оголошуватися конкурс на основні правничі професії: суддя, адвокат,  прокурор і нотаріус. Зараз для доступу до суддівської професії  є два іспити – відбіркові іспити та на відповідність кваліфікаційним вимогам. Так от, цей відбірковий іспит має замінити єдиний кваліфікаційний іспит. Наприклад, припустимо, що оцінювання проводитиметься за 100 бальною системою, і судді оголошують конкурс на

заміщення посади судді і встановлюють, що на цей конкурс можуть подаватися ті випускники, що отримали за результатами кваліфікаційного іспиту не менше 90 балів. Так само порогові бали зможуть встановлюватись й на інші правничі професії», – зазначила член робочої групи, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. 

Планується, що успішне складання  кваліфікаційного іспиту стане перепусткою до посад в органах державної влади та місцевого самоврядування, де потрібна вища юридична освіта. 

Згідно з робочим варіантом концепції, заочна форма навчання для юристів має зникнути взагалі. 

Також обговорювалася пропозиція обмежити кількість контрактних місць. Експерти пропонують встановити максимальний поріг – щоб гранична чисельність контрактників не перевищувала обсяг місць держзамовлення. Таким чином, спочатку формуватиметься держзамовлення – його обсяг ставатиме орієнтиром для визначення кількості контрактників.

Експерти зазначають, що зараз університети

використовують попит на юридичні спеціальності для  заробітку, приймаючи абітурієнтів з вкрай низькими балами ЗНО. Подібне ставлення дискредитує професію і може призводити до зменшення якості освіти, тому потреба у механізмі, який би допоміг вирішити ці проблеми, виник вже  давно. Тож робота над концепцією триває.

Нагадуємо, що в основу кваліфікаційного іспиту для правників планується покласти пілотний проект вступу на магістратуру за спеціальністю «Право», який відбувався цього року,  за технологією ЗНО.

Закон і Бізнес