flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про долю суддів-«п'ятирічок» до сих пір сперечаються

13 грудня 2016, 14:01

 Яким повинен бути фінальний документ про призначення судді на посаду безстроково: указ президента України або рішення Вищої ради правосуддя?

Питання призначення суддів безстроково, виходячи з аналізу законодавства, має дуже багато нюансів. Власне самі судді дискутують між собою і задаються питанням - хто і як розуміє порядок призначення безстроково суддів, матеріали щодо яких не були розглянуті Верховною Радою України.

Служителів Феміди цікавить, яким повинен бути фінальний документ про призначення такого судді на посаду безстроково: указ президента України або рішення Вищої ради правосуддя?

Справа в тому, що, згідно з п. 4 II. Прикінцевих та перехідних положень, відповідні документи про обрання суддів безстроково, які не були розглянуті Верховною Радою України, передаються до Вищої ради правосуддя для розгляду питання про призначення судді на посаду.

Виходячи з цієї норми, за словами суддів, не зовсім зрозумілий нюанс: «Розгляд питання про призначення» - це самостійне призначення Вищою радою правосуддя або внесення подання про призначення відповідно до п. 1 ст. 131 Конституції України Президенту України?

Конституція України до 30 вересня 2016 року передбачала, що суддів призначають президент України і Верховна Рада України. З 30.09.2016 року - тільки президент України. Повноважень Вищої ради юстиції / Вищої ради правосуддя на призначення суддів не було ні в старій, ні в новій редакції Конституції України.

Чи буде достатньо для уповноваження Вищої ради правосуддя на призначення суддів формулювань п. 4 II.Прикінцевих та перехідних положень?

«Судово-юридична газета»  звернулася до голови Вищої ради юстиції  Ігорю Бенедисюка  за роз'ясненням.

«Справа в тому, що аналіз чинного законодавства, поки не прийнятий Закон« Про Вищу раду правосуддя », дає нам критерії, за якими ми повинні призначати цих суддів самі, тому що це не переклад, це не ті судді, призначення яких проводиться вперше і відповідно до Конституції таке призначення має робити президент. Але без прийняття Закону «Про вищу раду правосуддя», на мою думку, ми таке призначення зробити не зможемо.

Справи дійсно прийшли, вони розподілені і обробляються членами Вищої ради юстиції. Там, де це необхідно, робляться відповідні запити, тому що такої процедури призначення аd hoc, щоб вона була передбачена законом, немає.

Ми спеціально для цього розробили зміни до Регламенту, передбачили там процедуру призначення цих суддів і поки обробляємо матеріали.

Потрібно враховувати те, що до Вищої ради юстиції були подані тільки уявлення ВККС і проекти постанов Верховної Ради. Ніяких матеріалів по суті у нас, на жаль, немає. Ми зараз працюємо з Вищою кваліфікаційною комісією, щоб вона нам передала досьє, які там знаходяться в електронному вигляді.

Без цих матеріалів ми не можемо рухатися далі. Ми також оновлюємо анкетні дані цих суддів, тому що є такі судді, які більше трьох років без повноважень і логічно, що у кого-то могла помінятися прізвище, адресу проживання та ін.

Однак, я думаю, що до прийняття Закону «Про Вищу раду правосуддя» зробити таке призначення ми не зможемо. Це буде або призначення, або подання президенту, якщо будуть Перехідні положення Закону «Про Вищу раду правосуддя», - зазначив голова Вищої ради юстиції. 

Джерело: sud.ua