flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Без створення незалежного представницького органу судової влади забезпечити її незалежність буде досить важко»

08 вересня 2015, 10:16

  У  Вищій раді юстиції 3 вересня 2015 року відбулася зустріч представників Вищої ради юстиції та Регіональної місії Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Молдові і Білорусі, яка проводить в Україні оцінку сектора верховенства права з метою підготовки майбутніх програм допомоги у цій сфері. До групи  оцінки ввійшли спеціаліст з управління проектами розвитку демократії Олександр Піскун (USAID/Україна), дослідники відділу програм з розвитку демократії (USAID/Вашингтон, округ Колумбія, США) Ендрю Соломон, працівник відділу програм з демократії Деніел Райян (USAID/Україна). Від Вищої ради юстиції участь взяли Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРЮ  Владислав Гуртенко та начальник відділу взаємодії зі ЗМІ секретаріату ВРЮ Оксана Лисенко.

Під час зустрічі  Ігор Бенедисюк наголосив на важливості у ході розпочатої в Україні конституційної реформи вирішити проблеми статусу майбутньої Вищої ради правосуддя, розмежування її повноважень в системі органів судової влади в Україні, зокрема стосовно добору, оцінки, притягнення до відповідальності суддів.  «На жаль, ми пізно долучилися до конституційного процесу, втім ми сформували наше бачення ролі і місця Вищої ради юстиції в системі судової влади з урахуванням світового досвіду та пропозицій експертів Венеціанської комісії, – сказав Ігор Бенедисюк. – І ми вважаємо, що ці пропозиції мають бути обов’язково розглянуті Конституційною Комісією».

«Без створення незалежного представницького органу судової влади забезпечити її незалежність буде досить важко», – вважає Голова ВРЮ.

За його словами, наразі у проекті змін до Конституції України це питання не вирішено, «є лише посилання на те, що в Україні діятиме Вища рада правосуддя, і вказано обмежений перелік повноважень».

Як орган, що формуватиметься більшістю суддів, обраних самими суддями,  Вища рада правосуддя повинна зайняти центральне місце в системі судових органів, вважає Голова ВРЮ. До її компетенції має належати питання призначення та звільнення суддів, надання висновків стосовно усіх проектів законів, що стосуються судоустрою і статусу суддів, участі в бюджетному процесі, та інші питання представництва судової влади у стосунках із законодавчою та виконавчою гілками влади. Голова ВРЮ також висловив переконання, що нинішня дисциплінарна практика Ради доводить необхідність дисциплінарні провадження стосовно суддів віднести до повноважень одного органу. На думку Голови ВРЮ, таке повноваження має належати у майбутньому Вищій раді правосуддя, а питання добору суддів – Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, і про це слід зазначити в Основному Законі.

«На сьогодні багато позитивних моментів, що можуть якісно змінити діяльність судової системи, вже впроваджено в законодавстві, це лиш потрібно реалізовувати. У підсумку якісний конкурсний відбір на посади суддів, система підвищення кваліфікації суддів, оцінювання їх діяльності, оперативна дисциплінарна відповідальність дадуть результат, на який очікує суспільство», – сказав І. Бенедисюк.

Утім, за його словами, існує потреба в інституційній організації судової влади. «Вища рада юстиції у майбутньому могла б узяти на себе відповідальність за координацію роботи ВККСУ, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, долучитися до діяльності Ради суддів України. На сьогодні взаємодія між цими органами на законодавчому рівні відсутня, а необхідність у цьому нагальна», – сказав І. Бенедисюк.

Переглянути фотоальбом

Джерело: www.vru.gov.ua