flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порошенко підписав указ про забезпечення проведення місцевих виборів

11 вересня 2015, 09:53

 Президент України підписав указ, яким передбачається процедура обрання та порядок відкликання депутатів на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року. Загальна кількість депутатів місцевих рад, згідно документу, істотно скорочена, не менше 30% кандидатів мають становити жінки.



Як повідомили "ЗіБ" у Президента, відповідний Указ «Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих місцевих виборів 25 жовтня 2015 року» Глава держави підписав під час засідання Ради регіонального розвитку.

Зокрема, П. Порошенко визначив головним завданням органів влади на місцях забезпечити проведення виборів у відповідності з найвищими європейськими стандартами та вимогами ОБСЄ.

Президент відзначив, що місцеві вибори 25 жовтня пройдуть на основі нового Закону: «Як ми і обіцяли, як було закладено в Коаліційній угоді, вибори будуть проходити на пропорційній основі з відкритими списками. Доля кандидата від тієї чи іншої партії залежатиме не від примх партійних вождів, де вони поставлять, на тому чи іншому місці в списку того чи іншого кандидата. Доля виборів буде залежати від людей. Торгувати прохідними місцями за таких правил неможливо, і це є рішучий і великий крок у боротьбі з політичною корупцією», – заявив Глава держави.

Президент акцентував увагу на тому, що у

Законі прописана не лише процедура обрання, але і «вперше в нашій історії – порядок відкликання депутата». Загальна кількість депутатів місцевих рад по країні істотно скорочується. У містах з кількістю виборців понад 90 тисяч вибори мерів проводитимуться в два тури.

Глава держави зазначив, що збільшення повноважень місцевої влади та органів місцевого самоврядування вимагають більшої відповідальності з боку виборців.

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія  оприлюднила календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року.