flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До КПК хочуть внести зміни щодо колегіального розгляду справ

14 квітня 2016, 11:41

 

Судді пропонують парламенту внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України в частині розгляду кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше 10 років. Планується визначити, що такі справи розглядаються судом колегіально у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

 

Таку пропозицію Асоціації слідчих суддів України стосовно внесення відповідинх змін до ч.2 ст. 31 КПК підтримав народний депутат В.Гусак, про що "ЗіБ" повідомляє з посиланням на Київський райсуд Одеси.

Відзначається, що необхідність змін виникла у зв’язку з тим, що у судах першої інстанції

утворилася неймовірна кількість колегій з трьох професійних суддів з розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років.

В недалекому майбутньому, вважають судді, з огляду на зріст рівня злочинності це може призвести до неможливості розгляду кримінальних проваджень у продовж розумних строків.

Разом з тим, відзначають в Асоціації, кримінальні провадження щодо зазначеної вище категорії злочинів може розглядати суд у складі одного професійного судді, який здійснює кримінальне провадження одноособово. До набрання чинності КПК 2012 р. кримінальні справи такої категорії судді розглядали одноособово, і лише за клопотанням підсудного – колегією суддів.

За матеріалами ЗІБ.