flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до Конституції щодо правосуддя передали на підпис Президенту

08 червня 2016, 10:16

 Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав прийнятий 2 червня закон щодо змін Конституції України у частині правосуддя (проект №3524). Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня, наступного за днем його опублікування.

Про це А.Парубій заявив 7 червня. Відповідний Закон було передано на підпис Президенту.

«Сьогодні зранку я підписав зміни до Конституції, оскільки минув п'ятиденний термін, і фактично, цим підписом і передачею Президенту ми започатковуємо масштабну судову реформу, якою передбачено зняття недоторканності суддів, усунення політичних впливів, серйозне оновлення суддівського корпусу та антикорупційні запобіжники», - сказав А.Парубій.

При цьому він зазначив, що не може підписати ухвалений закон про судоустрій і статус суддів, доки парламент не розгляне проект зареєстрованої постанови про скасування рішення ВР про прийняття цього закону.

Зауважимо, зміни до Конституції, зокрема, передбачають, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Водночас Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Представництво виключно адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з  1 січня 2017 року, у судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

 

За матеріалами "Закон і бізнес"