flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Самокатників виженуть із тротуарів на проїжджу частину

16 липня 2021, 11:02

Парламентарі взялися за врегулювання руху електротранспорту. За їхнім задумом користувачі самокатів та гіроскутерів прирівняють до повноцінних учасників дорожнього руху.


Для цього у парламент внесли кілька ініціатив. У проекті «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух»» (№5731) особам пропонують рухатися на самобалансуючих транспортних засобах лише по велодоріжках, а в разі їх відсутності по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю. Очевидно, що автор проекту ніколи не користувався електротранспортом. А тому не розуміє, що виїзд самоката на дорогу створює реальну небезпеку для здоров’я та життя керманича. До того ж велосипедних доріжок, наприклад у столиці катма. Отож, єдине, що лишається — це дорога.

Також нардепи пропонують дозволити користуватися електротранспортом з 16 річного віку та виключно у захисних шоломах. Щодо останньої ідеї, то вона дуже не зручна та непрактична. Та й хто має забезпечувати цей шолом: власник е-засобу чи сама особа?

Другий проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№5732) має на меті штрафувати самокатників за порушення Правил дорожнього руху. Покарання за таке порушення у проекті коливається від штрафу у 340 грн. до громадських робіт тривалістю 20—40 год.