flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано Закон України «Про люстрацію»

16 жовтня 2014, 15:59

           15 жовтня 2014 року в газеті „Голос України” опубліковано Закон України „Про очищення влади”, яким передбачено проведення перевірки дежслужбовців, посадовців, суддів та інших осіб на предмет наявності люстраційних заборон.

            Законом про люстрацію №1682-VII передбачено, що очищення влади - це встановлена Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі), крім виборних посад, в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

       Перевірці підлягають держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, судді, (судді Конституційного Суду були виключені з цього переліку), члени ВККС, члени ВРЮ, прокурори, тощо, а також особи, які претендують на зайняття цих посад. Окремо визначено перелік осіб, які автоматично вважаються такими, які не пройшли перевірку.

     Органом, уповноваженим на забезпечення проведення перевірки, передбаченої Законом про очищення влади, є Міністерство юстиції України.

             Міністерство юстиції України не пізніше ніж протягом місяця утворює дорадчий громадський орган з питань люстрації при Міністерстві юстиції України для забезпечення здійснення громадського контролю за процесом очищення влади (люстрації), до складу якого повинні входити представники засобів масової інформації та представники громадськості.