flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РОЗГЛЯД КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕЛЕФОННОГО ЗВ’ЯЗКУ НЕМОЖЛИВИЙ — ККС ВС

18 липня 2023, 15:49

Участь захисника в судовому засіданні за допомогою телефонного зв’язку не передбачена законодавством. При цьому порушується право обвинуваченого на захист.

Це зауважив Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду у постанові від 13 червня 2023 року у справі у справі № 225/127/17.

Обставини справи

Апеляційний суд, переглядаючи в апеляційному порядку вирок місцевого суду у справі про заволодіння майном, дозволив захиснику одного з обвинувачених взяти участь у засіданні за допомогою телефонного дзвінка.

Зокрема, апеляційний суд вирішив розглядати справу за участю захисника обвинуваченого за допомогою телефонного дзвінка, не врахувавши заперечення захисника про те, що він не може з технічних причин взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Касаційний кримінальний суд у складі ВС за результатами перегляду в касаційному порядку скасував ухвалу апеляційного суду, якою залишено без змін вирок районного суду, та призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Висновки ВС

Задовольняючи частково касаційні скарги прокурора та захисника, ККС ВС вказав на таке:

  • під час проведення судового засідання технічним записом цього засідання було зафіксовано телефонну розмову особи, яка представилась захисником обвинуваченого — адвокатом;
  • на думку колегії суддів, апеляційний суд провів судове засідання за допомогою телефонного дзвінка, що не передбачено нормами процесуального закону. До того ж цей суд не міг у вищевказаний спосіб належним чином встановити особу, яка бере участь у розгляді судового провадження, та належним чином роз’яснити їй права.

«Таким чином, здійснивши розгляд провадження за допомогою телефонного дзвінка, апеляційний суд не дотримався вимоги статей 46, 52 КПК України, оскільки розглянув провадження без участі захисника, чим порушив право засудженого на захист», — констатував ККС ВС.

Колегія суддів також звернула увагу і на те, що апеляційний суд не виконав вимоги ч. 2 ст. 336 КПК України щодо необхідності ухвалення судового рішення про здійснення дистанційного судового провадження. Відповідно до зазначеної норми суд, приймаючи рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, має прийняти ухвалу.

 

Джерело