flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Створено законодавчі механізми для перезавантаження суддівського корпусу

29 жовтня 2015, 15:36

  Порошенко відповів на петицію про оновлення суддівського корпусу

Створено законодавчі механізми для перезавантаження суддівського корпусу

                                    

29 жовтня 2015 року було опубліковано відповідь Президента України на електронну петицію з оновлення суддівського корпусу за прикладом патрульної поліції. П.Порошенко відзначає, що дане питання в даний час проходить громадське обговорення, за результатами якого Конституційна комісія повинна схвалити відповідний проект змін до Основного закону.

Про це йдеться у відповіді П. Порошенка на електронну петицію №2 2/005381-еп, автором якої є Михайло Жернаков.

У петиції пропонували внести зміни до Конституції України, які передбачають створення нової системи судів і оголошення прозорого конкурсу на всі суддівські посади.

Президент у свою чергу нагадав, що Закон "Про забезпечення права на справедливий суд" передбачає:

- Забезпечення відбору кандидатів на посаду судді у судах всіх рівнів виключно за конкурсом;

- Формування суддівського досьє для проведення кваліфікаційного оцінювання діючих суддів на їх відповідність професійним критеріям і критеріям доброчесності;

- Повне декларування доходів і видатків суддів, членів їх сімей та пов'язаних з ними осіб і встановлення одним із ключових критеріїв для заняття посади судді - відповідності витрат судді та членів його сім'ї їх доходам.

Крім того, відзначає Порошенко, як один з механізмів очищення суддівського корпуса Законом введенапроцедура первинного кваліфікаційного оцінювання, яке повинні пройти всі без винятку судді. Зауважимо, Вища кваліфікаційна комісія суддів і Раду суддів України досі не дійшли згоди щодо положень порядку такого оцінювання, а тому воно дотепер так і не почалося.

"Таким чином, створено законодавчі механізми для перезавантаження суддівського корпусу", - стверджує Порошенко.

Що ж стосується змін до Конституції, то відповідний проект змін, який передбачає спеціальну процедуру оцінки суддівського корпусу, минулого тижня отримав висновок Венеціанської комісії. Звертаємо увагу, ВК зазначила, що звільнення всіх суддів, крім виняткових випадків, не відповідає європейським стандартам (з перекладом висновку Комісії можна ознайомитися тут - ред.).

Враховуючи все сказане, П.Порошенко відзначає, що питання по суті електронної петиції зараз проходить громадське обговорення, а також професійну експертизу. За їх результатами Конституційна Комісія повинна затвердити остаточний проект Закону України про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя, що включає відповідні механізми оновлення суддівського корпусу.

Джерело: zib.com.ua