flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддів хочуть карати за невнесення в реєстр копій рішень

19 лютого 2016, 10:29

  Електронна копія судового рішення надсилається до Єдиного державного реєстру судових рішень суддею, який ухвалив (постановив) судове рішення, або головуючим суддею, якщо розгляд справи був колегіальним, не пізніше дня, наступного за днем ухвалення (постановлення) судового рішення. За невиконання цих вимог суддів притягуватимуть до дисциплінарної відповідальності.

Відповідну пропозицію містить проект Закону від 17.02.2016 №4089 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до судових рішень)".

Якщо відповідно до процесуального закону складення повного судового рішення було відкладено, електронна копія судового рішення надсилається до Реєстру суддею, який ухвалив відповідне рішення, або головуючим суддею, якщо розгляд справи був колегіальним, у день складення повного судового рішення.

Електронна копія судового рішення, що підлягає негайному виконанню, надсилається до Реєстру суддею, який ухвалив (постановив) судове рішення, або головуючим суддею, якщо розгляд справи був колегіальним, у день ухвалення (постановлення) судового рішення.

Також проект передбачає додаткову підставу притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, а саме - систематичне не направлення у встановлений законодавством строк електронної копії судового рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Ініціатори даного законопроекту вважають, що у разі прийняття відповідних змін, документ сприятиме більш ефективній роботі та постійному наповненню Єдиного державного реєстру судових рішень, а також сприятиме своєчасному ознайомленню громадян із судовими рішеннями.

Нагадаємо, нещодавно ДСАУ визначила порядок направлення до Реєстру копій судових рішень, докладніше про це читайте за посиланням. Окрім того, в січні парламенту запропонували передбачити кримінальну відповідальність для суддів за затягування розгляду справ, в тому числі за зволікання з виготовленням рішення та ненаправлення відповідної електронної копії до Реєстру.

Джерело: zib.com.u