flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддівське самоврядування – гарантія незалежності суду

11 листопада 2016, 09:19

 Валентина Сімоненко, голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України сьогодні на Вінницькому регіональному судовому форумі розгорнула питання суддівського самоврядування.

 Вона зауважила, що частина функцій суддівського самоврядування знайшла закріплення у Вищій Раді Правосуддя, але основні проблеми мають вирішуватися самоврядно: "Саме ограни судового самоврядування повинні обрати найкращих суддів, які увійдуть до складу ВРП".

Як зауважила Сімоненко, головне завдання – забезпечення організації єдності судової влади.

"На жаль, не дуже логічно, що ВРП буде затверджувати деякі документи, які регулюють організаційну діяльність суду. Якщо в конкретному суді не забезпечується організація роботи, за це відповідає голова та збори суддів цього суду. А лад має навести Рада суддів України" зазначила суддя.

Окрім того, вона наголосила на важливості звернень до Ради: "В РСУ ми отримаємо звернення від зборів суддів певного регіону з проханням вирішити ту чи іншу проблему, і якщо голос зборів суддів регіону буде чути – це підвищить їх авторитет та авторитет кожного судді в регіоні".

В доповіді йшлося про те, що було запроваджено систему оцінки роботи суду, що передбачає, зокрема, оцінку роботи суддів та апарату.  За її словами, система будується на анонімних анкетах, аналіз яких дає повну картину проблематики в конкретному суді: "Анкетування необхідно для того, щоб побачити свої проблеми і шукати шляхи їх вирішення. І суди,  і співробітники хочуть працювати в комфортних умовах, а сьогодні ми 2/3 часу проводимо на роботі. Тому треба шукати компроміси".

Голова РСУ відзначила роботу одного із судів: "Судді Київського районного суду міста Одеси сьогодні мені сказали, що електронний суд дуже спрощує процес роботи. Ця система створена не тільки для громадян, а й для суддів".

Не обішли стороною негативні аспекти електронного декларування, що нещодавно завершилося: "Після опублікування декларацій кількох суддів вже пограбували, але ще жодної справи відносно суддів не направлено до суду".

Валентина Сімоненко підкреслила, що "ніхто не збирається захищати незалежність суддів. Тому РСУ прийняла методичні рекомендації суддям. В методичках радять, як реагувати на прояви неповаги до суду".

 "Ми маємо кожен в своєму регіоні  працювати на свою незалежність, щоб все подолати – зазначила Сімоненко. - Якщо цього не буде, здолають нас!"