flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оновлений Верховний Суд України почне працювати у травні 2017 року — З.Холоднюк

16 листопада 2016, 11:25

 Оновлений Верховний Суд України запрацює в травні наступного року. Про це під час брифінгу у Вінниці повідомив голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, передає кореспондент УНН-Центр.

За його словами, відтоді як запрацює новий ВСУ, з того дня автоматично будуть ліквідовані Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд та Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

"Я підписав наказ про кількість суддів Верховного Суду України, на першому етапі їх буде 120. Коли оберуть суддів у чотирьох судах — господарському, цивільному, адміністративному і кримінальному, будуть збори, визначатимуться із кількістю суддів, які будуть направлені на роботу до Великої палати Верховного Суду, зокрема буде обраний голова Верховного Суду України. Саме тоді Верховний Суд розпочне свою роботу. Мій прогноз: до 1 березня буде відкритий конкурс, будуть обрані судді Верховного Суду України. Потім будуть технічні й організаційні моменти, я думаю, що новий Верховний Суд України запрацює не пізніше, ніж у травні наступного року", — зауважив Зеновій Холоднюк.

Нагадаємо, 13 липня 2016 року президент України Петро Порошенко підписав ухвалену парламентом раніше нову редакцію Закону "Про судоустрій і статус суддів". Згідно з цим законом, Верховний Суд здійснюватиме правосуддя як суд касаційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, — як суд першої або апеляційної інстанції. До Верховного Суду входять не більш ніж 200 суддів, а в його складі діють Велика палата Верховного Суду, касаційні адміністративний, господарський, кримінальний, цивільний суди. У кожному касаційному суді створюються судові палати з розгляду окремих категорій справ з урахуванням спеціалізації судів.