flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддів Верховного Суду і касаційних судів можуть звільнити від кваліфікаційного оцінювання

20 грудня 2016, 10:23

 У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону № 5536, яким пропонується внести зміни до законодавства щодо проходження суддями кваліфікаційного оцінювання.


Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, наявність вченого ступеня у суддів Верховного Суду та касаційних судів означає, що вони є вченими-практиками, які володіють досягненнями національної та світової науки та практики, що дає можливість застосування своїх знань при виконанні професійних обов’язків судді. Тому досить складно передбачити ступінь об’єктивності та компетентності кваліфікаційного оцінювання усіх без виключення суддів, зокрема суддів Верховного Суду, касаційних судів з боку членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Венеціанська комісія підкреслила, що «кваліфікаційне оцінювання слід розглядати як винятковий захід, що має підпадати під надзвичайно суворі гарантії захисту суддів, які відповідають займаний посаді». Тому питання щодо виключення з переліку кваліфікаційного оцінювання суддів Верховного Суду та касаційних судів є ключовим елементам принципу гарантування незалежності та збереження наукового ядра серед працюючих суддів. За таких умов внесення змін до частини 3 статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» дасть можливість провести кваліфікаційне оцінювання для вказаної категорії суддів тільки за критерієм доброчесності. 

 

Законопроект передбачає внесення змін до частини 3 статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до яких кваліфікаційне оцінювання суддів за критерієм професійної компетентності, крім суддів Верховного Суду, вищих спеціалізованих та касаційних судів, проводиться з урахуванням принципів інстанційності та спеціалізації.



Источник - http://ukrainepravo.com