flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято Закон України «Про Вищу раду правосуддя»

21 грудня 2016, 16:25

 

 

За це рішення проголосував 271 народний депутат із 374, зареєстрованих у сесійній залі. Документ ухвалено в редакції, запропонованій Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Закон визначає статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя.

Відповідно до положень Закону «Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів».

Як відзначив секретар секції ВРЮ з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький, який слідкував за ходом голосування у залі засідань парламенту, серед новел: призначення суддів-п’ятирічок за результатом кваліфікаційного оцінювання, надання права вето Громадській раді доброчесності в процесі погодження призначення суддів, можливість розгляду дисциплінарних справ стосовно суддів у межах трирічного строку притягнення до відповідальності.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім деяких пунктів. Прикінцевими та перехідними положеннями Закону передбачено, що з дня набрання ним чинності Закон України «Про Вищу раду юстиції» втрачає чинність, а Вища рада юстиції реорганізовується шляхом утворення Вищої ради правосуддя.

 

Відділ взаємодії зі ЗМІ